De HuB. van José

Bezoekt de HuB. voor het leren van de Nederlandse taal, de schrijfkring en het Open Podium

De uit Peru afkomstige José heeft de HuB. leren kennen via het Taalhuis van de Bibliotheek. Na zo’n 25 jaar in Duitsland gewoond te hebben, woont Jose sinds vijf jaar met zijn vrouw en drie kinderen in Kerkrade.

‘Een aantal jaar geleden zocht ik een plek waar ik de Nederlandse taal kon leren. Via de Gemeente kwam ik vervolgens terecht in het Taalhuis van de Bibliotheek. Met hulp van een Taalcoach leerde ik beetje bij beetje de Nederlandse taal. Dit heeft er voor gezorgd dat ik me steeds zekerder voel in de maatschappij en ik me steeds meer thuis voel hier in Kerkrade. Ik volg tegenwoordig zo’n drie keer per week les bij het VISTA college. De band die ik echter heb opgebouwd met de medewerkers van de Bibliotheek is gebleven. Toen de Bibliotheek startte met de schrijfkring voor mensen van het Taalhuis hebben ze gevraagd of dit niet iets voor mij is. Deze schrijfclub is er speciaal voor mensen die de Nederlandse taal aan het leren zijn. Ik vind het best wel moeilijk, maar de begeleiders en de deelnemers zijn heel aardig en hebben veel geduld. Daarom kom ik er graag.

Laatst kregen we de opdracht om een gedicht te maken over ‘Thuis’ met de vraag of we dit wilden presenteren tijdens het Open Podium in de HuB. Ik ben van oorsprong een muzikant, het podium voelt voor mij als een tweede thuis, dus deze uitdaging durfde ik wel aan. Met mijn gitaar als begeleiding heb ik een liedje gezongen. Ik vind het belangrijk om met muziek een positieve boodschap uit te dragen. Ik ben een echte romanticus. Ik geloof erin dat we in liefde, vrede en harmonie met elkaar moeten en kunnen samenleven.”

De mensen zorgen ervoor dat de HuB. voelt als een tweede thuis

“Als ik klaar ben met mijn Nederlandse les is mijn droom om met kinderen muziek te maken. Het is belangrijk dat kinderen muziek maken, sporten, samen bewegen, met elkaar dingen doen. Ik vind de HuB. een hele belangrijke en mooie plek hiervoor. Het zijn niet de stenen, maar de mensen die hier werken, de bezoekers die hier komen en de mogelijkheden die je hebt, die de HuB. laten voelen als een thuis.”

Meer HuB. verhalen

Back to top