Magie van het Zuiden | Schrijvers

Interviews

Tijdens Magie van het Zuiden zijn er veel fantasyauteurs aanwezig. We vragen verschillende van hen het hemd van het lijf tijdens schrijversinterviews. We bespreken hun boeken, het fantasygenre en hun schrijfproces. Uiteraard krijg je ook de kans om zelf je vragen te stellen aan en een handtekening te scoren van de geïnterviewde auteurs.

Interview met Sandy Butchers

11:15 – 12:00 uur | Foyer podium

Sandy Butchers is vooral bekend van haar werk aan The Singularian Grimoire Anthologies, het eerste project waarin ze haar vaardigheden als kunstenaar combineerde met haar onverzadigbare drang om meeslepende verhalen te vertellen.  

Gedurende haar carrière heeft Sandy artikelen geschreven voor tijdschriften, korte fictie in een kunstenaarscollectief en volledige nieuwe manuscripten die nu worden vertegenwoordigd door Global Lion MGT. Maar grote projecten beginnen altijd klein, en Sandy’s doorbraak in de wereld van de internationale schrijver kwam er met een klein verhaaltje van honderd woorden in een uitgave van Fantasia Divinity.  

Tegenwoordig werkt Sandy als freelance coverontwerper voor Urano Publishing USA, en neemt ze regelmatig opdrachten aan (echt, kijk eens naar de Technomancer-samenwerking met M.K. Gibson!). Afgezien daarvan, als ze niet aan kunstwerken voor klanten werkt, werkt ze aan haar volgende grote project. 

Interview met Daniel Warmoeskerken

12:45 – 13:30 | Foyer podium

Daniel Warmoeskerken is een Nederlandse schrijver van urban fantasy. Naast het schrijven van verhalen is Daniel actief als redacteur, docent Nederlands, schrijfcoach en jureert hij bij de jaarlijkse Walkure schrijfwedstrijd van Godijn Publishing. De meeste van zijn verhalen zijn Young Adult, maar met “Levensloop” (2023) heeft hij de overstap gemaakt naar volwassenenproza.   

Tijdens Magie van het Zuiden neemt Daniel zijn tweeluik “De Ziener van Wilgenhoven” en “Tweestrijd”, de novelle “De Zwaan en de Lier” en “Levensloop” mee. Daniel schreef ook mee aan de verhalenbundel “Nevelkinderen”, “Afvalligen” en “Charlatans”. 

Panelinterview door de Fantastische Unie met Joost Uitdehaag, Johan Klein Haneveld, Renske de Wolf en Emmelie Arents

14:00 – 15:30 uur | Foyer podium

YA-fantasyauteurs Renske de Wolf en Emmelie Arents gaan in gesprek met fantasy-auteurs Johan Klein Haneveld en Joost Uitdehaag. Ze bespreken de overeenkomsten en verschillen tussen beide genres. Waarom kozen ze voor ‘hun’ genre? Of is YA-fantasy helemaal geen genre, maar een leeftijdscategorie? En is het onderscheid tussen fantasy voor young adults en voor volwassenen terecht, of kunnen lezers van alle leeftijden van beide genieten? Kom het ontdekken tijdens dit boeiende panel, dat wordt gemodereerd door Sigrid Lensink-Damen van de Fantastische Unie.  

Meet & Greets

Grijp je kans en laat je boek signeren, maak een selfie en vraag wat je altijd al hebt willen weten. De volgende auteurs zijn van de partij: 

Anaïd Haen, Cocky van Dijk, Daniël Warmoeskerken, Django Mathijsen, Emmelie Arents, Esther Geurts, Johan Klein Haneveld, Joost Uitdehaag, KT Sterling, Mark Groenen, Mascha Heijmans, Natasja Bartholomé, Patrick Berkhof, Patty van Delft, Renske de Wolf en Sandy Butchers.

Anaïd Haen

Anaïd Haen schrijft over alles wat haar interesseert. Vaak doet ze dit samen met auteur Django Mathijsen die, net als Anaïd, veel verhalenwedstrijden heeft gewonnen. Hun sciencefictionbundel ‘Er zal eens’ bevat verhalen waarmee ze hoog scoorden, zowel nationaal als internationaal. Sterre en de bijnanaut is hun nieuwste jeugdboek. Een geweldig kinderboek dat stiekem voor de ouders ook heel leuk is.   

De trilogie Decadentia is een geweldig verhaal dat je maar met moeite weg kunt leggen. Een echte must-read. Anaïd neemt ook Begeesterd en de verhalenbundel Wraak op het spoor mee. 

Cocky van Dijk

Cocky van Dijk leeft voor verhalen. Niet alleen is ze de uitgever van Zilverspoor en Zilverbron, ook heeft ze zelf al heel wat boeken op haar naam staan, waaronder de Drakenzieler-trilogie, het tweeluik Drakenijs, de dystopische roman Schemerzone die ze met J. Sharpe schreef en de verhalenbundel Hersenschimmen. Met Het doodschap is ze een nieuwe serie begonnen. Boek 1, Schaduwkrijger wordt lovend ontvangen.   

Zelf een boek geschreven? Neem je manuscript en synopsis mee en kom bij Cocky pitchen! Wie weet sta jij de volgende keer achter de stand om je boek te signeren. 

Django Mathijsen

Django Mathijsen heeft door de jaren heen veel prijzen gewonnen voor zijn verhalen, die soms in samenwerking met Anaïd Haen zijn geschreven. Sterre en de bijnanaut is hun nieuwste jeugdboek. Een geweldig kinderboek dat stiekem voor de ouders ook heel leuk is.    

De trilogie Decadentia een geweldig verhaal dat je maar met moeite weg kunt leggen. Een echte must-read. Naast ‘Er zal eens’ en de ‘Decadentia’-reeks, zal van Django ook de technothriller ‘Roborecht’ te vinden zijn in de stand van Uitgeverij Zilverspoor. Onlangs is Avonturium uitgekomen, een bundel met Vlaamse filmpjes, die allemaal te leuk zijn. 

Emmelie Arents

Emmelie Arents is zangeres en pianiste. Ze treedt regelmatig op met haar band Solitude Within en woont in België met haar echtgenoot en kat.

Ze schreef intussen vijf Nederlandstalige boeken. In oktober 2024 verschijnt haar eerste Engelstalig werk: “The Painter’s Muse”.

Esther Geurts

Esther Geurts is dertig jaar oud en woont in Brunssum. Al van kleins af aan schrijft ze verhalen. Fantasie is het genre waarin ze altijd geschreven heeft, of het nu korte verhalen, lange verhalen of gedichten zijn. Hoe magischer, hoe beter, hoewel ze een zijpaadje naar een meer griezelig thema niet uit de weg gaat.    

Esther heeft al een serie van twee boeken uitgebracht bij uitgeverij Boekscout, genaamd ‘De Legende van de Alcracht’. Haar eerste boek bij uitgeverij Macc, ‘Blogger en Bewaarder: Stad van mens en gigant’, komt binnenkort uit. Ook heeft ze verschillende korte verhalen geschreven voor de verhalen- en griezelbundels van Macc.

Johan Klein Haneveld

Johan Klein Haneveld schreef 28 boeken in zowel het horror-, het fantasy– als het SF-genre. Zijn meest recente publicatie is ‘De jongen die met geesten sprak’. Erg trots is hij op de fantasy ‘Hoeder van de vulkaan’ en de SF-bundel ‘De laatste verkenner’. Voor later in 2024 staan de roman ‘Het blinde volk’ en de bunel ‘De handjeklapmachine’ op de planning. Johan stelde drie verhalenbundels samen, onder andere ‘Welkom in de broeikaswereld’. Verder recenseert hij Nederlandstalige SF- en fantasy voor Fantastische Vertellingen. Zijn website is JohanKleinHaneveld.blogspot.com en hij is actief op Facebook en Bluesky. 

Joost Uitdehaag

Joost Uitdehaag verwondert zich graag over de wereld. Zijn epische low fantasy tweeluik Fulia (Nimisa Publishing House) gaat over een jonge vrouw die de laatste hoop is van haar ineenstortende wereld, en werd in 2022 door de SF&F boekenclub gekozen in de top drie van beste Nederlandstalige fantasyboeken. Naast romans schrijft hij korte fantasy– en SF verhalen die hij publiceerde in onder andere Nature, Ganymedes en EdgeZero. Zijn verhaal Pake Pollok won in 2020 de EdgeZero publieksprijs. Daarnaast publiceerde hij de biomedische thriller Vechten voor Eva, en werkt hij tegenwoordig aan het achtste deel van de beroemde reeks De Zwijgende Aarde. Joost is aangesloten bij uitgeverij Nimisa Publishing House (zie: www.joostuitdehaag.nl) waarmee hij regelmatig op festivals staat om lezers te ontmoeten. Hij heeft ontzettend veel zin in Magie van het Zuiden.   

K.T. Sterling

K.T. Sterling vluchtte als kind graag weg in de fantasiewereld van boeken, tot ze op haar negentiende zelf de pen in de hand nam en begon te schrijven aan een steampunk/victorian high fantasy reeks. Zelfs na haar studie criminologische wetenschappen aan de universiteit van Gent en tijdens haar vele jobs bleef ze schrijven. Ze houdt ervan fantasy te verweven in al haar verhalen. Ze debuteerde met Meermintranen in 2020. Daarna schreef ze het eerste deel in de novellereeks Dochters van de Fae: Het Lot van de Roos. De Leerling van de Heks is het vervolg. De Doornen van het Kwade is het laatste deel. 

Mark Groenen

Je bent je vriendin kwijt op een enorm cruiseschip en de glibberige tentakels van octopussen zijn alom aanwezig in je nachtmerries. Waar is Edine?  

In een ijskoud Eindhoven wordt een dode jongen tot leven gewekt door een monsterlijke Wendigo om wraak te nemen op zijn moordenaars…  

Aidan droomt elke nacht van het einde van de wereld van de god Aisling en wil nooit meer slapen. Maar dan komen de monsters voor Aidans wereld…  

Drie korte samenvattingen van de boeken van Mark Groenen. Mark zoekt in zijn werk de grens op tussen de realiteit en het fantastische. Zijn favoriete genre? Magisch realisme – waarvan hij vindt dat het een plaatsje tussen de andere fantastische boeken verdient. Als divers schrijver zoekt hij ook andere genres op, zoals (contemporary) fantasy, science-fiction en horror.  

In maart 2021 werd Mark tot “Stadsschrijver van Eindhoven” gekroond met zijn prijswinnende verhaal “Columbia”. 

Mascha Heijmans

Mascha Heijmans is auteur van boeken voor jongvolwassenen. Eind 2023 kwam haar debuutroman uit, het Genesisproject. Daarin vertelt ze het verhaal van de 15-jarige Tess die een gevaarlijk geheim over zichzelf ontdekt – ze is genetisch veranderd. Het verhaal is een weerspiegeling van de fascinatie van Mascha Heijmans voor het spannende snijvlak tussen wetenschap en fantasie.   

In haar professionele leven is Mascha Heijmans werkzaam als concern controller. Na een muziekopleiding aan het conservatorium is zij accountancy gaan studeren. In haar werk benut zij dagelijks deze bijzondere mix van haar creatieve kanten en haar analytische vaardigheden.    

Een andere grote passie van haar is wandelen, bij voorkeur in de Schotse Hooglanden. De ruige bergen en uitgestrekte heidevelden van de Highlands vormen voor Mascha Heijmans de perfecte achtergrond voor haar avonturen. 

Natasja Bartholomé

Natasja Bartholomé (1992) is een Nederlandse auteur uit Heerlen. Korte verhalen schrijven deed ze al sinds dat ze een pen kon vasthouden. Haar voorliefde voor lezen en films zette Natasja op vijftienjarige leeftijd aan tot het schrijven van haar debuutroman: Zusterliefde 

Natasja is aan de Radboud Universiteit van Nijmegen afgestudeerd in Nederlandse Taal & Cultuur met een Master Letterkunde: Literair Bedrijf. Naast schrijver is ze werkzaam als copywriter bij een online marketing bureau. Tevens werkt ze aan de publicatie van boek twee van de Sutarebilheksen-trilogie en publiceert ze wekelijks korte verhalen op online platformen. 

Patrick Berkhof

Patrick Berkhof is de auteur en bedenker van de fantasiewereld van Dizary. In 2017 debuteerde hij met Dizary – Het Levende Systeem. Sindsdien zijn er vier boeken van zijn hand verschenen. Zoals Demonen van Myradé en de verhalen van Jalvin. Ook publiceerde hij voor andere uitgevers diverse korte SF en fantasyverhalen. Met recentelijk het kinderboek: de Turfheksen en het Mopperende Veenlijk. In het dagelijks leven is Patrick design engineer en helpt hij mee aan science fiction-achtige project zoals de ontwikkeling van robots en drones.

Patty van Delft

Patty van Delft (1981) is geboren en getogen in Den Haag. Na jarenlang voor de klas gestaan te hebben, is zij nu fulltime schrijfster. Sinds jonge leeftijd verslindt zij al boeken en schrijft korte verhalen en gedichten. Vooral het lezen en schrijven van fantasy heeft haar passie, want wat is er nu mooier dan even te ontsnappen aan de werkelijkheid en jezelf te verliezen in een wereld met magie, helden en draken? 

De liefde voor fantasy begon voor Patty al jong, haar vader las haar veel voor en haar oudere zus las veel fantasy- en horrorverhalen die Patty, zodra zij goed genoeg kon lezen, uit de boekenkast pikte. Zo heeft zij kennis gemaakt met auteurs zoals Stephen King en Anne McCaffrey, waarbij deze laatstgenoemde haar liefde voor draken aanwakkerde. Het is dan ook niet vreemd dat in Patty’s eerste Fantasyserie, Drägan Duma, deze prachtige wezens een hoofdrol spelen. Drägan Duma is een epische fantasyserie en telt inmiddels een trilogie, een prequel die als stand-alone gelezen kan worden en een bundel met korte verhalen. 

Na een aantal bezoekjes aan het Castlefest, een fantasyfestival in Lisse, werd Patty’s aandacht getrokken door, een in Nederland wat minder bekend, subgenre: Steampunk. Haar nieuwe serie Terras Altas is dan ook een Steampunk Fantasy met sterke paralellen naar de realiteit. 

Renske de Wolf

Renske de Wolf werd op een koude donderdag in December 1987 geboren in Heerlen. Ze is begonnen met schrijven toen ze 7 was en eigenlijk nooit meer opgehouden. Vanaf haar 13e schreef ze haar verhalen in het Engels en dat doet ze nog steeds. Verder is Renske archeoloog geweest, salsa danser, toneelspeler en expat in Barcelona. Ze was ooit van plan om een echte whiskykenner te worden, totdat ze er helaas achter kwam dat ze whisky niet te drinken vond. Renske woont momenteel in de buurt van Eindhoven. The King of Wolves is haar eerste gepubliceerde boek en tevens het eerste deel in The Crowfield Chronicles serie. Deel twee is onderweg! 

Back to top